En het woord is aan ... de spreker op een podium óf de toehoorders in een zaal. Niet alle twee tegelijkertijd, toch? Want door elkaar praten levert geen vruchtbare gedachtewisselingen op.
En tóch worden presentaties steeds vaker verstoord. Via een backchannel. Een groot scherm achter de rug van de spreker. Voortdurend verschijnen er live commentaren op. Voorbijscrollende tweet-berichtjes.
Sprekers worden niet voor niets uitgenodigd om op een podium te komen. Zij staan daar meestal omdat zij eerder iets hebben waargemaakt. Staat het backchannel aan tijdens uw presentatie? Dan werkt dat kanaal per definitie als extra stoorzender. Al worden er de meest charmante berichten op geplaatst.
Maar charmante berichten ... verschijnen meestal niet op het scherm. Flauwe grappen, eindeloze ongein, en een giegelende zaal. Niet om de spreker, maar om onbeschaamde opmerkingen achter de rug van de spreker. Met backchannelballen wordt gemakkelijk iets op het scherm gepubliceerd. En daarvoor hoeft de schrijver niet eens in de zaal aanwezig te zijn.
Bij een opmerking vanuit de zaal, achter de zaalmicrofoon, kunt u iemand aanspreken op z'n bevindingen, beredeneringen, meningen, gedachten – of gedragingen. Met een backchannel is dat veel moeilijker. Het resultaat? Ongeremde onzin. In een tempo van 500 berichtjes per uur. Met die snelheid kan zelfs de grootste voorstander niet blijven beweren dat een backchannel een zinvolle bijdrage levert.
Wilt u een bijeenkomst waarvan iedereen wijzer wordt?
Volg deze punten:
Wilt u uw publiek in de ban houden? Pluk maakt uw presentatie uniek.
© 1991–2024 Pluk. Alle rechten voorbehouden.